Noi am supravieţuit. Clădirea nu.”

Rapoarte oficiale de la echipa WOCCU din Haiti

Consiliul Mondial al Caselor de Ajutor Reciproc (WOCCU) a lansat în luna iulie a anului trecut un program în Haiti cu finanţare de la Agenţia S.U.A. pentru Dezvoltare Internaţională. Programul Finanţare Integrată în Haiti pentru Lanţuri de Magazine şi Întreprinderi Importante (HIFIVE) operează în cadrul sectorului financiar pentru a aduce economii, credite şi produse legate de remiterea de fonduri oamenilor care trăiesc în sărăcie în zonele defavorizate ale ţării.

Echipa WOCCU formată din 16 persoane, sub conducerea Gretei Greathouse, se afla la muncă de mai puţin de şase luni când, pe data de 12 ianuarie, un cutremur devastator a lovit sudul capitalei Port-au-Prince. Am început să primim rapoarte sporadice de la faţa locului, inclusiv următorul e-mail iniţial de la Greathouse:

2010_1_14_Haiti dispatch image 1

 

PÉTIONVILLE, Haiti — Noi am supravieţuit. Clădirea nu. Nimeni nu a fost rănit în timpul evacuării ei. [Clădirea] nu va putea fi reparată. O parte din echipă se afla cu mine în centrul oraşului pentru a participa la o întrunire. Tocmai plecaserăm când [cutremurul] s-a întâmplat. Deoarece străzile erau blocate cu moloz/oameni/maşini abandonate şi linii de înaltă tensiune căzute la pământ, am hotărât să ne abandonăm maşinile şi să mergem pe jos înapoi la birouri. Mulţi dintre angajaţi lucraseră până târziu, au fugit din clădire şi se aflau în parcare. Am petrecut noaptea acolo.

Majoritatea membrilor echipei au reuşit să-şi contacteze familiile noaptea trecută sau în dimineaţa aceasta. Avem energie electrică, internet şi telefonie limitate, astfel încât comunicarea este dificilă.

Casa mea este probabil distrusă în totalitate, având în vedere că se află foarte aproape de [Hotel] Montana şi de ceea ce s-a întâmplat pe versantul acela al muntelui. Vom încerca să urcăm să vedem astăzi mai târziu. Nu se poate circula cu maşina deoarece şoseaua este blocată complet cu moloz şi pietriş în urma prăbuşirii Hotelului Montana şi a altor clădiri. Stau la un coleg care locuieşte într-o zonă sigură. Nu are apă, dar totuşi are energie electrică limitată.

Pentru a sprijini eforturile de ajutorare făcute de WOCCU pentru casele de ajutor reciproc din Haiti şi membrii acestora, efectuaţi plăţi prin cec, card bancar sau transfer telegrafic către:
Worldwide Foundation for Credit Unions, Inc., 5710 Mineral Point Road, Madison, WI 53705, USA (Fundaţia Mondială a Caselor de Ajutor Reciproc, Inc., 5710 Mineral Point Road, Wisconsin 53705, SUA)

 

Donaţiile pot fi făcute online prin card bancar pe www.woccu.org /give. Pentru informaţii legate de transferul telegrafic, contactaţi-o pe Valerie Breunig de la Worldwide Foundation for Credit Unions (Fundaţia Mondială a Caselor de Ajutor Reciproc), la telefon 608-395-2055sau pe  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vă rugăm să specificaţi că donaţia dvs. este pentru Fondul de Ajutorare pentru Dezastrul din Haiti.

Casele de ajutor reciproc din S.U.A. pot să sprijine eforturile de ajutorare ale WOCCU prin efectuarea de donaţii prin sistemul de asistenţă CUAid al Fundaţiei Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc pe www.CUAid.coop.

Consiliul Mondial al Caselor de Ajutor Reciproc (WOCCU) este asociaţia profesionalǎ şi agenţia mondialǎ de dezvoltare pentru casele de ajutor reciproc. WOCCU promoveazǎ dezvoltarea susţinutǎ a caselor de ajutor reciproc şi a altor cooperative financiare din întreaga lume pentru a-i face pe oameni mai puternici prin accesul la servicii financiare de înaltǎ calitate şi convenabile. WOCCU pledeazǎ în favoarea sistemului global al caselor de ajutor reciproc în faţa organizaţiilor internaţionale şi colaboreazǎ cu guvernele naţionale pentru îmbunǎtǎţirea legislaţiei şi reglementǎrilor. Programele sale de asistenţǎ tehnicǎ introduc noi instrumente şi tehnologii pentru îmbunǎtǎţirea rezultatelor financiare ale caselor de ajutor reciproc şi creşterea razei lor de acţiune.

În întreaga lume 54.000 de case de ajutor reciproc din 97 de ţări deservesc 186 milioane de oameni. În 2008, programele de asistenţă tehnică ale Consiliului Modial au ajuns la 6,5 milioane de oameni din 16 ţări. Aflaţi mai multe despre impactul WOCCU în lume pe www.woccu.org.